Parodontologie

De gezondheid van het tandvlees

Parodontitis is de ontsteking van de weefsels rondom de tand. De parodontitis bacteriën veroorzaakt een ontstekingsreactie van het lichaam. Het kaakbot wordt hierbij aangetast waardoor het bij gevorderde parodontitis tot tandverlies komt. Bij de tandarts wordt niet alleen gekeken naar de gezondheid van tanden en kiezen, maar ook naar het tandvlees. Veel mensen hebben last van bloedend tandvlees bij het poetsen. Dit kan betekenen dat het tandvlees ontstoken is. Oorzaak van de tandvleesontsteking is de aanslag, die zich boven en onder de tandvlees vestigt. Deze aanslag bestaat uit etensresten, bepaalde speekseldelen en vooral bacteriën. De zure afscheidingen van deze bacteriën veroorzaken cariës en tandvleesontsteking. Indien deze aanslag niet op tijd verwijdert wordt groeit deze aanslag in de diepte richting tandwortel. Er ontstaat ruimte tussen tandwortel en tandvlees, de zo genoemde ‘pocket’. Deze pocket is de ideale leefruimte van de bacteriën.

Wees op tijd

Om die reden is het belangrijk de parodontitis zo snel mogelijk te behandelen. Indien de parodontitis niet gestopt wordt, komt het tot versoepeling (het losmaken) van de tanden en tenslotte tot tandverlies. Verdere gevolgen van een onbehandelde parodontitis kunnen een verhoogt risico voor complicaties tijdens zwangerschap, hartziektes en diabetes zijn. Een bestaande parodontitis wordt door een systematische parodontalbehandeling tot stilstand gebracht. Grondslag van elke parodontalbehandeling is de volledige verwijdering van de bacteriële aanslag. De systematische parodontalbehandeling bestaat uit voorbehandeling, hoofdbehandeling en nabehandeling. Indien nodig worden ook antibiotica voorgeschreven.

Nazorg

Door de systematische parodontalbehandeling heeft men eerst de ziekte gestopt. Door onze dagelijks eten komt de aanslag opnieuw tussen de tanden en tandvlees. Daarom is het belangrijk de aanslag in regelmatige perioden professioneel te laten verwijderen (door de tandarts of mondhygiëniste), om effectief een vernieuwde parodontitis te voorkomen. Het doel is om ook als je oud bent te kunnen genieten van een een mooie lach met behoud van eigen tanden.

Huisregels

Het is voor de behandelingen belangrijk te weten of je gezondheidsproblemen hebt en of je medicijnen gebruikt. Geef het dus zelf aan. Bij de controle-afspraak nemen wij een medische vragenlijst met je door waarbij dit ook ter sprake komt. We gaan uiteraard vertrouwelijk met deze informatie om.

Wij maken voor onze facturering gebruik van de service van Infomedics Verdere informatie over de betalingsvoorwaarden en contactgegevens is te verkrijgen bij de balieassistente of op de site van Infomedics: www.infomedics.nl. Wilt je liever geen facturen ontvangen via Infomedics dan kun u de factuur na afloop van de behandeling contact voldaan.

Op deze pagina kun je rustig alle huisregels nalezen.