Parodontologie

De gezondheid van het tandvlees

Parodontitis is een ontsteking van het weefsel rondom de tand(en). De parodontitis wordt door bacteriën veroorzaakt. Het kaakbot kan hierbij aangetast worden waardoor het bij gevorderde parodontitis tot tandverlies kan leiden.

Bij de tandarts wordt niet alleen gekeken naar de gezondheid van tanden en kiezen, maar ook naar het tandvlees. Als mensen last hebben van bloedend tandvlees bij het poetsen kan dit betekenen dat het tandvlees ontstoken is. Oorzaak van de tandvleesontsteking is de aanslag, die zich boven en onder de tandvlees vestigt. Deze aanslag bestaat uit etensresten, speeksel en vooral bacteriën. De zure afscheidingen van deze bacteriën veroorzaken cariës en tandvleesontsteking. Indien deze aanslag niet op tijd verwijdert wordt groeit deze aanslag de diepte in richting tandwortel. Er ontstaat ruimte tussen tandwortel en tandvlees, de zo genoemde ‘pocket’. Deze pocket is de ideale leefruimte van de bacteriën.

Wees op tijd

Het is belangrijk de parodontitis zo snel mogelijk te behandelen. Indien de parodontitis niet gestopt wordt, komt het tot loszitten van de tanden en tenslotte tot tandverlies. Verdere gevolgen van een onbehandelde parodontitis kunnen een verhoogt risico op complicaties tijdens zwangerschap, hartziektes en diabetes zijn. Een bestaande parodontitis wordt door een systematische parodontaal behandeling tot stilstand gebracht. Grondslag van elke parodontaal behandeling is de volledige verwijdering van de bacteriële aanslag. De systematische parodontaal behandeling bestaat uit voorbehandeling, hoofdbehandeling en nabehandeling. Indien nodig worden ook antibiotica voorgeschreven.

Nazorg

Door de systematische parodontaal behandeling stopt men eerst de ziekte. Door onze dagelijks eten komt de aanslag opnieuw tussen de tanden en tandvlees. Daarom is het belangrijk de aanslag in regelmatige perioden professioneel te laten verwijderen (door de tandarts of mondhygiëniste) om effectief een vernieuwde parodontitis te voorkomen. Het doel is om ook als je oud bent te kunnen genieten van een een mooie lach met behoud van eigen tanden.

Huisregels

Het is voor de behandelingen belangrijk te weten of je gezondheidsproblemen hebt en of je medicijnen gebruikt. Geef het dus zelf aan. Bij de controle-afspraak nemen wij een medische vragenlijst met je door waarbij dit ook ter sprake komt. We gaan uiteraard vertrouwelijk met deze informatie om.

Wij maken voor onze facturering gebruik van de service van Infomedics Verdere informatie over de betalingsvoorwaarden en contactgegevens is te verkrijgen bij de balieassistente of op de site van Infomedics: www.infomedics.nl. Wilt je liever geen facturen ontvangen via Infomedics dan kun u de factuur na afloop van de behandeling contact voldaan.

Op deze pagina kun je rustig alle huisregels nalezen.
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.